Zeleni zidovi

Zeleni zidovi kreirani za unutrašnju i spoljnu upotrebu, spajaju estetiku i funkcionalnost. Otporni na UV zračenje, izdržljivi i laki za održavanje, idealni su za moderno uređenje prostora. Jednostavna instalacija i raznovrsnost dizajna omogućavaju adaptaciju u različitim okruženjima.

  • Irvasova mahovina
  • Zelena

Žašto zeleni zid?

Trajnost

Izdržljivi su i traju duže od pritodnih zelenih zidova.

Niski troškovi održavanja

Nije potrebno nikako održavanje osim uklanjanja prašine praškom ili krpom.

Jednostavna montaža

Lako se postavljaju na zid i ne zahtevaju dodatno stručno znanje.

Otporan na UV zrake

Ne gube boju i teksturu usled izloženosti suncu.

Otporan na vodu

Zeleni zid je otporan na vodu i različite vremenske uslove.

Bezbednost

Ne izazivaju alergije i nisu toksični za ljude i kućne ljubimce.

Različiti dizajn

Postoji mnogo različitih dizajna koji se mogu prilagoditi prostoru.

Ekološki prihvatljivi

Ne zahtevaju upotrebu vode i hemikalija koje se koriste u održavanju prirodnih biljaka.

Upotrebljivost

Mogu se koristiti u enterijeru i eksterijeru, u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Kako se montira zeleni zid?

Montaža je jednostavna, a može biti i veoma zabavna. Sa nekoliko osnovnih alata i materijala, možete lako postaviti zeleni zid i uneti “prirodni” element u svoj dom ili poslovni prostor.

  1. Panele zelenog zida postavite na pod i rasporedite ih prema željenom dizajnu. Panele možete iseći prema potrebama i kombinovati ih sa drugim panelima i veštačkim biljkama.
  2. Nakon što ste postavili zid na pod, lagano ga pričvrstite na zid koristeći šrafove ili ekser. Počnite od donjeg dela i postepeno radite ka gornjem delu. Pazite da ne previše stegnete šrafove ili ekser, kako ne biste oštetili plastičnu konstrukciju. Preveliko stezanje šrafa može da pokida plastiku.
  3. Nakon što ste postavili sve delove zelenog zida, pregledajte ga i uverite se da su svi delovi pravilno pričvršćeni. Ako primetite bilo kakve nedostatke, popravite ih pre nego što zid postane težak za rukovanje.
  4. Uživajte u lepoti koju ste kreirali!

Najčešća pitanja

Veštački zidovi su napravljeni od materijala koji su izdržljivi i otporni na razne vremenske uslove, te mogu trajati dugi niz godina. Osim toga, neće izblede tokom vremena kao što to čine prirodni zidovi.

Jedna od najvećih prednosti veštačkih zidova je niski trošak održavanja. Za razliku od prirodnih biljaka, veštački zidovi ne zahtevaju redovno zalivanje, orezivanje ili primenu đubriva. Jednostavno ih možete očistiti krpom i blagim sapunom po potrebi.

Da, veštački zidovi se mogu koristiti i u spoljnim prostorima jer su otporni na UV zrake i druge vremenske uslove. Pri odabiru zida za spoljnu upotrebu, važno je potražiti one koji su napravljeni od materijala koji su specifično dizajnirani za eksterijere, kako bi osigurali njihovu dugotrajnost.